Minggu, 21 Februari 2010

Ayam Lemak

Bahan-bahannya

1 ekor ayam (dipotong 8)

2 batang serai (dititik)

1 sudu besar serbuk kunyit

1 sudu besar air asam jawa (anggaran dari 1 sudu besar asam jawa)

2 sudu besar cili kering kisar (gunakan cili padi jika ingin lebih pedas)

3 sudu kecil garam

½ sudu kecil ajinomoto

2 mangkuk air

3 biji kentang (dipotong 6)

Bahan-bahan untuk dikisar

2 biji bawang besar

3 biji bawang putih

1 cm halia

Cara-caranya

Sediakan periuk untuk masukkan kesemua bahan-bahan yang di atas kecuali

susu cair, kentang dan garam.

Masak di atas api sederhana hingga mendidih dan ayam hampir masak

Masukkan kentang dan biarkan ianya empuk

Masukkan susu cair (ikut kepekatan yang anda suka) dan garam

Kacau perlahan-lahan

Tutup api bila kuah sudah mendidih dan ayam, kentang sudah empuk

*Sedikit air asam jawa digunakan untuk menghilangkan rasa hanyir ayam

disamping menyedapkan kuah lemak anda.

*Susu cair juga digunakan sebagai ganti santan untuk mengurangkan kolesterol

dan menjaga berat badan.


makanan tradisional yogya

0 komentar:

Posting Komentar

Translate language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified