Minggu, 21 Februari 2010

Kerang Masak Sambal

Bahan-bahannya

1 kilo kerang (direbus dan dikeluarkan isinya)

½ mangkuk kecil cili kering kisar (anggaran 6 sudu besar)

1 sudu besar asam jawa dibuat 4 sudu air asam jawa

½ mangkuk minyak masak untuk menumis

½ sudu kecil ajinomoto

2 sudu kecil garam

1 sudu kecil gula

1 sudu besar sos tiram (jika mahu)

Bahan-bahan untuk dikisar

2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

Cara-caranya

Panaskan minyak dalam periuk

Tumiskan cili kering hingga naik baunya

Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan kacau rata

Biarkan ianya sebati dan naik bau harumnya

Masukkan kerang yang telah dikopek

Masukkan air asam jawa, ajinomoto dan kacau

Biarkan seketika dan masukkan sos tiram, garam dan gula

Kacau rata dan biarkan ianya mendidih

Apabila sudah pekat, rasalah garam, asam, gula dan tutuplah apinya.

*sos tiram hanya menambah lagi perisa dalam sambal kerang anda.

0 komentar:

Posting Komentar

Translate language!

English French German Spain Italian Dutch

Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified